Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

onsdag 30 december 2015

Historisk Tidsindelning

De flesta är medvetna om att Egypten är ett gammalt land och praktiskt taget alla känner till existensen av pyramiderna och sfinxen. Men få är medvetna om hur komplex och innehållsrik den egyptiska historien är. Man brukar säga att alla vägar går till Rom, men jag skulle hellre säga att alla vägar går till Egypten. Det är naturligtvis en överdrift, man ska aldrig säga "alla", men många vägar leder till Egypten. Speciellt då det gäller historia.

För att få en helhetsbild som håller samman de historiska artiklar jag då och då skriver, kan det vara bra att ha den officiella historieskrivningens grundstruktur klar för sig. Man brukar dela upp Egyptens historia i följande stabila perioder, mellan vilka det var instabila mellanperioder. 

En hel del i den äldre kronologin och historien kan med fog ifrågasättas, men låt oss inte befatta oss med det just nu. Det här är den officiella tidsramen.


Fördynastisk Tid: Före ca 3150 f.Kr.


Ingen kommentar.


Tidig Dynastisk Tid: Från ca 3150 f.Kr.


Kung Menes var enligt regentlängden den förste härskaren över de båda länderna, Övre och Nedre Egypten. Han anses ha enat länderna omkring 3150 f.Kr. Kung Menes existens är dock omtvistad, somliga anser att den första kungen var Narmer, omkring 3000 f.Kr.


Gamla Riket: ca 2700-2200 f.Kr.


Det här anses vara Egyptens första kulturella storhetsperiod. Huvudstaden var Memfis, och man byggde de flesta berömda pyramiderna och sfinxen.


Mellersta Riket: ca 2080-1640 f.Kr.


Under den här perioden var huvudstaden först Thebe och senare el-Lisht. Religiöst tog Osiriskulten fart. De tidigaste gravarna i Konungarnas Dal konstruerades.


Nya Riket: ca 1550-1069 f.Kr.


Under den här tiden kan man tala om ett Egyptiskt Imperium. Då levde också många av de namnkunnigaste faraonerna och drottningarna: Tutankhamon, Nefertiti, Ramses II, Akhenaton (Ekhnaton), Totmes III och Hatshepsut. Från den här tiden stammar många monument. Templen i Luxor och Karnak, Abu Simbel, och de flesta gravarna i Konungarnas Dal.


Den Ptolemaiska Eran: ca 305-30 f.Kr.


År 305 f.Kr. välkomnades Alexander den Store i Egypten som en befriare från ett kortvarigt Persisk välde. Han grundade Alexandria. Då han dog delades hans Hellenistiska välde mellan generalerna. Ptolemaios tog Egypten, som sen regerades av hans Makedoniska dynasti fram till 30 f.Kr. Det Ptolemaiska Egypten blev den Hellenistiska världens kulturella centrum.


Romersk och Kristen Era: ca 30 f.Kr-618 e.Kr.


Då Cleopatra VII dog, blev Egypten inlemmat i det Romerska Imperiet. Det kom också en kort tid under Byzantinskt styre innan det togs av Araberna.

Under den här tiden spred sig kristendomen i Egypten, som ett tag fungerade som ett av kristenhetens centra. Många tror att Evangelisten Markus grundade Alexandrias Patriarkat år 41 e.Kr.


Arabisk-Islamiska Egypten: 639-1517 e.Kr.


År 639 föll Egypten för en Arabisk-Islamisk invasion och kom att lyda under de Umayyadiska Kaliferna i Damaskus. Arabiska blev officiellt språk år 706.

Abbasiderna störtade Umayyaderna och förlade sitt kalifat till Baghdad. 

År 914 invaderades Egypten av de Fatimidiska Kaliferna från Tunisien. Dessa var Shiamuslimer.  De dock dock inte ta över Egypten helt förrän år 969. Fatimiderna byggde Cairo. De kontrollerade Egypten tills Saladin gjorde sig till Sultan år 1174. Därefter regerade hans Ayyubidiska dynasti till 1254. Saladin återinförde Sunnitisk ortodoxi.

Efter Ayyubiderna kom de märkliga Mamlukerna, som härstammade från Turkiska slavar. Under deras tid förvandlades Cairo från en småstad till en storstad. 


Osmansk Era: 1517-1952 e.Kr.


Mamlukerna föll för de Osmanska turkarna år 1517, men behöll en mäktig position även i Egypten som Turkisk provins.

Turkarna föll för Napoleons Franska invasion 1798. Efter att fransmännen drivits ut, stabiliserades landet igen under Muhammad Ali 1805. Hans dynasti styrde sen som turkiska khediver, sultaner och till slut som kungar fram till 1952, då Egypten blev en republik.

måndag 28 december 2015

Elektrisk standard i Egypten

Kan man använda svenska apparater i Egypten, t ex batteriladdare till mobiltelefon och laptop?

Ja, det kan man. Standarden är 220 Volt, 50 Hz - och eluttagen passar alltid bra för s.k. europapluggar. Det är platta pluggar.

Större pluggar är ibland problematiska, men då finns det adaptrar att köpa för bara ett par pund.

Det främsta problemen med elektriciteten i Egypten är de många elavbrotten, som kan vara upp till 2 eller 3 timmar långa och vissa perioder inträffar dagligen - och den ofta dåliga standarden på elledningar och uttag, som ibland ligger på en näst intill livsfarlig nivå. Det mesta i Egypten under lyxnivå repareras och lappas i oändlighet istället för att bytas ut. Det går ofta ut över kvalitet och säkerhet, eftersom lagningarna ibland är slarviga och okvalificerade.

onsdag 23 december 2015

Mawlid el Nabi - Profetens Födelsedag

I Egypten firas profeten Muhammeds födelsedag [enligt Sunni-Islamisk standard] den 12 dagen av den tredje månaden, Rabi'al-awwal, i den Muslimska kalendern. Eftersom den Muslimska kalendern är en ren månkalender flyttar sig dagen runt det Gregorianska året. I år [2015], infaller dagen den 23 december. [I vissa andra länder den 24 december.] Den kallas Mawlid el Nabi, eller Eid-e-Milad el-Nabi. Det är allmän helgdag och tillsammans med olika festligheter lyfter man fram profeten Muhammeds lära och hans egen kosmiska funktion.

Det är inte självklart för alla Muslimer att fira Mawlid el Nabi. Det finns två olika infallsvinklar med invändningar. En är att det glorifierar profeten Muhammed bortom hans mänskliga dimension. Det är viktigt i Islam att betona att han är människa, inte en gud eller halvgud. Den andra är att högtidlighållandet inte har nån basis i profeten Muhammeds eget liv. Dvs, han firade inte Mawlid, därför ska hans efterföljare inte heller göra det.

måndag 21 december 2015

Helba - Bockhornsklöver

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum) har använts i årtusenden. Fynd av frön har gjorts i gravar från det gamla Egypten och Mesopotamien. Det senare daterat till ca 4000 f. Kr.

Bockhornsklöver kallas på engelska "fenugreek", vilket betyder grekiskt hö, precis som latin "Ella foenum-graecum". Det hänvisar till dess användning som djurfoder, vanligt bland greker och romare i antiken. Karl den Store introducerade  dess användning i sina besittningar norr om Alperna genom ett dekret, Capitulare, år 812.

Alla delar av växten är ätliga. Bockhornsklöver används för smaksättning, som krydda, och för medicinska ändamål - särskilt i Indien, Mellanöstern och Främre Orienten.

Groddar på bockhornsklöver är en utmärkt och mycket näringsrik grönsak.

Enligt Dioskorides "Materia Medica" kallades bockhornsklöver för "itasin" i det gamla Egypten. Hittills har ingen  hieroglyf för denna ört kunnat hittas, men egyptierna använde bladen  som grönsak och fröna som medicin och i balsameringsprocessen.

På arabiska kallas bockhornsklöver för helba [حلبة]. En dryck med samma namn, bryggd på hela eller krossade bockhornsklöverfrön, är fortfarande vanlig i Egypten och vissa länder i dess närhet. Den är antidiabetisk och välgörande för mage och matsmältning. Det vanligaste syftet med användningen är dock att öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar.

Det är intressant att de jemenitisk judarna, som var opåverkade av den babyloniska fångenskapen och därför behöll de gamla traditionerna obrutna, tillmätte bockhornsklöverfrön en rituell betydelse. De anser att helba, som de skriver [חילבה], är identiskt med det rubia [רוביא] som omnämns i Talmud.

I Indien är malda frön är en viktig ingrediens i curry och bladen används som grönsak. Bockhornsklöver är också en del av ayurvedisk medicin.

De medicinska egenskaperna hos fröna är intressanta. Vetenskapliga studier har visat att de förbättrar glukostoleransen och minskar serumglukos, vilket minskar många symptom på diabetes (typ 1 och 2); de anses främja mjölkproduktionen hos ammande mödrar och har visat sig öka manligt libido. De innehåller också ett ämne, oftast förkortat som PEA, som är anti-inflammatoriskt.

Traditionellt används bockhornsklöver också mot matsmältningsproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, höga nivåer av kolesterol och triglycerider, cancer, tuberkulos, andningsproblem, njursjukdomar, och beriberi. Också utvärtes för att behandla olika former av eksem och andra hudproblem.

Under mina år i Egypten har jag vant mig vid att ofta dricka helba som ett alternativ till te. Jag föredrar en dryck gjord på krossade bockhornsklöverfrön blandade med sesamfrön. På det viset får jag i mig alla beståndsdelar av fröna (lämna ingen "sump"). Det vanligaste är dock att helba bryggs på hela frön, men det ger en vattnigare dryck och lämnar själva fröna som rest.

fredag 18 december 2015

Yansoon - Aniste

Ett örtte på anis är vanligt i Egypten (och omkringliggande länder). Det brukar ges till ammande mödrar för att de ska producera mycket mjölk och till spädbarn mot kolik, men det dricks mycket mer än så. I vissa kretsar är det omtyckt som varm dryck under den relativt sett kyliga vintern. I Egypten går sånt te under namnet yansoon [يانسون], vilket också är det lokala (arabiska) namnet för anis. En växt som har sin ursprungliga hemvist i Egypten eller området däromkring.

Anis ska inte förväxlas med stjärnanis, som härstammar från Kina. De är botaniskt helt obesläktade, fastän båda innehåller ämnet anetol, som ger dem den karakteristiska lukten och smaken. Det finns för övrigt även i fänkål.

Anetol är en fyto-östrogen, dvs ett hormonimiterande ämne, med medicinska effekter. Anis har bland annat använts mot hosta, väderspänningar, samt matsmältnings- och menstrationsproblem.

Det finns ett märklig ord på engelska, louche, det vill säga "smutsig", tvivelaktig moral. Ursprungligen härstammar det från latin luscus, "blind på ena ögat". Louche är också "ouzoeffekten", vilket är att ouzo, och några andra drycker som innehåller anis, blir grumliga eller "mjölkiga" när vatten tillsätts. 

Anledningen?

Närvaro av anetol.

Stjärnanis, på kinesiska 八角, bājiǎo [åtta horn], har liknande användning som krydda och förekommer även i traditionell kinesisk medicin.

Men stjärnanis innehåller inte bara anetol, utan även en annan viktig förening: shikimic-syra, som är starkt antimikrobiell. Den är också smärtstillande och en antioxidant. Det är den huvudsakliga beståndsdelen i läkemedlet Tamiflu, som är antiviralt och fick mycket publicitet i samband med svininfluensan för några år sedan. Stjärnanis var tills helt nyligen den huvudsakliga källan till shikimic-syra för den industriella produktionen av Tamiflu.

Yansoon innehåller ingen shikimic-syra och har ingen antiviral effekt, men den har alla de medicinska fördelarna av anetol. Alldeles bortsett från det, smakar varm yansoon bra under den småkalla egyptiska vintern!

onsdag 16 december 2015

Toaletter och toalettpapper i Egypten

Finns det toalettpapper i Egypten? 

Folk frågar mig ganska ofta om det. De har hört att det inte skulle finnas och de är oroliga inför sin egen kommande egyptenresa och undrar om de bör ta ett par rullar med sig.

Egyptierna i allmänhet, liksom de flesta folk i Mellanöstern, Syd- och Östasien, använder inte toalettpapper. De tvättar sig med vatten efter toalettbesök. Turister i Egypten har ibland blivit överraskade av att hamna på toaletter utan papper, och det kanske är problematiskt om det är vad man är van vid. Men tro mig, att tvätta sig är mycket mer hygieniskt än att försöka skrapa bort skiten med lite papper. Men skulle du vara helt pappersberoende behöver du inte släpa med dig toalettpapper från Sverige. Bebor du turisthotell bör det finnas papper på toaletten, precis som i Sverige, och annars finns det att köpa på apotek och ibland på supermarkets - även minisupermarkets av den typ jag beskrev i en tidigare artikel. Du kan köpa eget toalettpapper i Egypten.

Utanför turisthotellen finns det normalt inget papper på en toalett. Det finns en kanna med vatten, eller en liten "dusch" med slang som man ska skölja bakänden ren med. Den kallas shatafa.


Egypten. Toaletter. Shatafa.
Shatafa

Toaletterna är normalt av huktyp, ingen toalettstol. Det kräver lite speciell balansteknik att använda huktoa, men då man väl kan hantera det är det mycket bättre för magen. Observera dock att om du har med dig toalettpapper kan du inte slänga det i huktoans hål, du måste ta det i en kasse vid sidan om. Annars kan det bli stopp i avloppet.

Finns det toalettstol är det ibland ingen lös shatafa, utan ett rör nere i toaletten som sprutar vatten upp då man öppnar en kran.

måndag 14 december 2015

Saladins Citadell i Cairo

(Samtliga bilder är tagna med en halvtaskig mobilkamera vid ett besök på Citadellet en sommardag 2010 och är Copyright © Daganthi. Kvaliteten är inte överväldigande, men jag är inte ute efter teknisk perfektion, mer efter att fånga ögonblick och intryck.)

Egypten. Cairo. Saladins Citadell.
Utsikt från Citadellets Tak

En av Cairos stora sevärdheter härstammar från Sultan Saladin - nämligen Saladins citadell. Eller Citadellet på Berget [Qal‘at al-Jabal], som det egentligen heter. Ett byggnadsverk som en gång diskuterats som kandidat till världens sju underverk. Saladin byggde det och det var, med något litet avbrott, regeringssäte i Egypten från hans tid och fram till 1952. Ayyubider, Mamlucker, Osmaner, och Muhammad Alis dynasti styrde landet därifrån. Alla dessa gjorde ändringar eller byggde nya strukturer inom området. Den totala ytan utökades emellertid aldrig.

Egypten. Cairo. Saladins Citadell.
Citadellets tak och kanonen vars namn kan översättas till "Ramadanfrukost"


Egypten. Cairo. Saladins Citadell.
Citadellet sett utifrån, från en förbipasserande gata


Egypten. Cairo. Saladins Citadell.
Citadellets mur


Egypten. Cairo. Saladins Citadell.
Ett av Citadellets torn

Muhammad Ali byggde till så mycket, varav det mest spektakulära är den stora Muhammad Ali-moskén, att Citadellet ibland kallats Muhammad Alis Citadell.

Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Muhammad Ali-moskén.
Muhammad Ali-moskén


Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Muhammad Ali-moskén.
Muhammad Ali-moskén, baksidan


Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Muhammad Ali-moskén.
Muhammad Ali-moskén sedd från Gawharapalatset

Idag lyder Citadellet under "The Supreme Council of Antiquities" och är framför allt en turistattraktion. Ändå är det förvånansvärt okänt i omvärlden. Alla känner till pyramiderna, men många har aldrig hört talas om Citadellet. I alla händelser är det i mitt tycke en av de saker en besökare i Cairo måste se.

Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Muhammad Ali-moskén. Klocka.
Utanför bakgården med en klocka
som var en gåva från Frankrike men aldrig fungerade.


Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Muhammad Ali-moskén.
Bakgårdens centrumkupol


Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Muhammad Ali-moskén. Klocka.
Klocktornet från sidan


Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Muhammad Ali-moskén. Militärmuseum.
Fontän utanför Citadellets militärmuseum
(Fontänen var avstängd)

Många byggnader är öppna för besökare, men tänk på att vara anständigt klädd. Ska du besäka en moské, och det finns flera sevärda moskéer inom området, får du inte ha bara ben eller axlar och kvinnor måste täcka huvudet.

Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Suleiman Pasha-moskén.
Kupol och baksida av Suleiman Pasha-moskén


Egypten. Cairo. Saladins Citadell. Suleiman Pasha-moskén.
Solur på baksidan av Suleiman Pasha-moskén


Läs också:
Saladin
Saladins Örn


söndag 13 december 2015

Saladin

Många känner till Saladin som en sultan i Sir Walter Scotts "Talismanen" och han har ett rykte i Europa för sin ridderlighet. Men Saladin har funnits i verkliga livet, och i Egypten ses han som en stor hjälte.

Salāh ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb, eller med arabisk skrift [صلاح الدين يوسف بن أيوب] föddes i Tikrit, i nuvarande Irak, 1137 eller 1138. För araberna ses han som en arabisk hjälte, ändå var han inte arab, utan kurd. Som politisk och militär ledare var hans framgångar spektakulära, och han vände stridslyckan i krigen mot korstågens invasioner, och besegrade korstågshären i slaget vid Hattin 1187. En seger som jämnade vägen för en muslimsk återerövring av Jerusalem och andra korstågsbesittningar.

Under det tredje korståget förlorade mycket av sina vunna besittningar i striderna mot den korstågshär som leddes av Richard Lejonhjärta, men han förhandlade sig till en vapenvila och kunde behålla Jerusalem.

Han steg i graderna och blev Vesir åt den (Shiitiska) Fatimidiska Kalifen i Cairo, men en brytning kom till stånd då Saladin anslöt sig till den Sunnitiska Kalifen i Baghdad. Saladin förblev dock länge formellt underordnad den Syrisk-Mesopotamiske krigsherren Nur ad-Din. Den senare dog 1174, annars hade det antagligen utvecklats till en strid mellan honom och Saladin.


Egypten. Sultan Saladin.
Saladin
Bilden är "in the Public Domain"

Saladin fortsatte att utveckla sitt välde och grundade vad som kallas Ayybidernas dynasti i Egypten, Syrien, Mesopotamien och Yemen. Egypten var hans ekonomiska centrum. I Egypten styrde han i praktiken från avskaffandet av det Fatimidiska kalifatet 1171. Först formellt under Nur ad-Dins överhöghet - från 1174, då Nur ad-Din dog, som ensam herre och Sultan. Hans dynasti behöll makten fram till 1250, då den besegrades av den märkliga Mamluckdynastin.

Läs också:
Ayyubidernas Dynasti i Egypten
Saladins Citadell i Cairo
Saladins Örn
Kalif - Kalifat  ...Vad är det?

torsdag 10 december 2015

Hawk of Quraish

Vid sidan om Saladins Örn, finns en annan rovfågel i muslimsk heraldik, "The Hawk of Quraish". Jag lät titeln vara på engelska, eftersom det är oklart om "hawk" här ska översättas till svenska som "hök" eller "falk". Men eftersom det egentligen refererar till jakt med jaktfalkar, ska vi väl kalla det "falk". På engelska kan alla liknande fåglar som används till jakt kallas "hawk".

Quraish, profeten Muhammeds stam, använde en dylik "falk" som symbol, och den förekommer som heraldisk symbol bland flera av arabvärldens stater. Så till exempel på Förenade Arabemiratens emblem.


Hawk of Quraish, Emblem of the United Arab Emirates


Ett annat exempel är Libyens riksvapen 1977-2011.


Hawk of Quraish. Libyens riksvapen 1977-2011.



Den har också använts i Egypten. Då i riksvapnet till Arabrepublikernas Federation (Egypten, Syrien, Libyen).


Hawk of Quraish, Coat of arms of the Federation of Arab Republics

tisdag 8 december 2015

Saladins Örn

Saladins Örn eller "the Eagle of Saladin" är en symbol som använts av både Egypten och flera andra så kallade arabländer. Den förekommer till exempel på Egyptens statsvapen, men den har förekommit eller förekommer också som heraldisk symbol för Förenade Arabrepubliken (Egypten, Syrien, 1958-1961, officellt namn på bara Egypten 1961-1971), Irak, Libyen, Palestinska Staten och Yemen. 

Just nu, förekommer den på statsvapnen för Egypten, Irak och Palestina.


Saladins Örn. Egyptens Riksvapen.
Egyptens Nuvarande Riskvapen


Saladins Örn. Egyptens Riksvapen.
Riksvapnet som det ser ut i centrum av den egyptiska flaggan.


Saladins Örn. Iraks Riksvapen.
Iraks Riksvapen 2008


Saladins Örn har fått sitt namn efter den store Egyptisk-Syriske Sultanen som i väst kallas Saladin. Örnen har hittats på en vägg i Saladins citadell i Cairo. Här är en sketch av originalet från en bok av Stanley Lane-Poole: Saladin and the fall of the Kingdom of Jerusalem, 1898.


Saladins Örn. Sketch av originalet på en vägg i Saladins Citadell i Cairo.


Örnen är en revolutionär symbol som började användas av Egypten efter revolutionen 1953 och senare i andra arabländer.

Huruvida örnen har något alls att göra med Saladin är oklart. Många vill i örnen se hans personliga symbol, men man vet egentligen ingenting mer än att den hittats på en vägg i hans citadell.

Läs också:
Saladin
Saladin's Citadell i Cairo
Hawk of Quraish
Egyptens Flagga


söndag 6 december 2015

Egyptens Flagga


Egyptens Nuvarande Flagga



Egyptens nuvarande flagga.



Egyptens Flagga har tre horisontala band, uppifrån sett: rött, vitt, svart. I mittens syns Saladins Örn under vilken namnet på landet står skrivet med arabisk skrift: Jumhuriyat Misr al-Arabiya (Arabrepubliken Egypten).

Det röda fältet symboliserar kampen mot brittisk ockupation, före 1952.

Det vita fältet symboliserar 1952-års revolution som avskaffade monarkin utan blodspillan.

Svart står för tiden efter 1952, då Egypten blev fritt från brittisk kolonialism och [turkisk] monarki.

Flaggan har varit i bruk sen den 4 oktober 1984.



Ett Urval Tidigare Egyptiska Flaggor


Egypten har tidigare i olika stadier av sin moderna existens haft ett antal olika flaggor. Här följer några exempel. Örnen på den sista flaggan är en äldre variant av Saladins Örn.

Halvmånen (en crescent, i realistisk mening inte en halvmåne) är numera en ganska allmän islamisk symbol, men härstammar inte från Profeten Muhammeds tid. Den var ursprungligen den Persiska Sassaniddynastins symbol, och togs senare upp av de Osmanska turkarna. Den placeras ofta tillsammans med en eller flera stjärnor. Symbolen förekommer inte i det geografiska Arabien.

De tre stjärnorna i den egyptiska monarkins flagga symboliserar Egypten, Nubien och Sudan.


Muhammed Alis Flagga. 1867-1881.
Muhammad Alis Flagga
1867-1881


Egyptens Flagga under Khedivatet och Sultanatet, 1882-1922.
Khedivatet och Sultanatet
1882-1922


Egyptens Flagga under Monarkin, 1922-1953.
Monarkin
1922-1953


Egyptens Revolutionsflagga, 1953-1958.
Revolutionsflaggan

fredag 4 december 2015

Levnadsomkostnader i Egypten - Lågbudgetliv

Jag har fått en del frågor om konstnadsnivån i Egypten, om man kan leva väldigt billigt i landet och om det lämpar sig för lågbudgetliv.

Levnadsomkostnaderna i Egypten kan vara mycket låga, om man vill hålla dem låga och anpassar livet efter det, men de kan också ligga på svensk nivå, om man inte bryr sig om att hålla nere utgifterna. Allt beror på hur man vill leva. Men låt oss se på möjligheten att leva billigt.

Vill du leva lågbudgetliv bör du inte förbise Egypten. Speciellt inte om du har besparingar eller inkomst utifrån att leva på. Man kan leva i utomordentligt billigt. Förutom bostadskostnaden, kan du som ensam långtidsturist eller bosatt leva på mindre 1000 SEK i månaden. Men då får du inte räkna med svensk standard. Låt oss säga att du kan leva hyfsat men inte får kräva nån lyx. Det är till och med möjligt för ett par att leva på 1000 Kr, om de lever sparsamt. Det innebär att man åker buss och tunnelbana, inte taxi, och man äter den billiga mat som faktiskt finns. Dessutom köper man allting på väl valda ställen - och man lär sig pruta effektivt. Det kräver en viss ansträngning att leva så billigt.

De flesta utlänningar i Egypten spenderar i alla händelser onödigt mycket för att de inte vill lära sig elementa av det lokala språket och livet. Låt mig ta några exempel.

De åker taxi överallt, för att de inte kan handskas med arabiskan och de lokala förhållandena. (Ändå måste arabiskan vara ett lika stort problem vid taxiresor. Ett fåtal taxiförare kan engelska.) Jag har under åratal åkt regelbundet  mellan två platser som ligger på varsin sida om Cairo. Om jag åker taxi får jag i nuläget betala ca 100 pund för en enkel resa däremellan. Kanske jag kan prutpressa priset till 80. Åker jag mikrobuss måste jag visserligen byta på en plats, men det går nästan lika snabbt, och kostar 2 + 2:50, alltså totalt 4:50 pund för samma sträcka.

Vill du köpa bananer kan du köpa dem för mer än 15 pund kilot, och ibland kostar de mer än så, i en jättestor supermarket som liknar vad du kan finna i Europa - eller för 5 pund kilot av gatuhandlaren utanför. Skillnaden: gatuhandlaren talar bara arabiska, på snabbköpet kan du åtminstone få prislappar med de siffror du är van vid. 

Kan du pruta kan du få nya jeans för drygt 100 pund. Annars kostar de betydligt mer, även om det är långtifrån så mycket som i Sverige. Men för 1000 pund kan du få ett helt års klädköp, om du prutar och inte kräver modekläder.

Importerade varor däremot är dyra. Tänk inte på att köpa laptop eller kamera i Egypten, det blir lika dyrt som i Europa. Mobiltelefoner däremot finns det billiga, men det är kinesiska kopior.

Importerade matvaror är också dyra. Det är framför allt lokal produktion som är billig.

Den stora kostnaden är boendet. Hotell såväl som restaurangerär naturligtvis uteslutna för lågbudgetbesökaren. Vill du framför allt leva billigt, måste du hyra eget och kunna fixa din mat själv. 

Generellt är bostadsstandarden låg, vill du ha hög standard får du betala därefter. För budgetboende får du nöja dig med lite primitiva förhållanden. I centrala Cairo får du nog ändå räkna med att betala minst 2000 pund per månad för en lägenhet, och kanske lite därutöver. Du måste hyra möblerat, annars får du inte spis och kylskåp, eftersom sånt inte ingår i normal hyra. Det räknas till det lösa möblemanget. Ska du stanna så länge att du själv möblerar och utrustar hemmet, kan du komma undan med lägre hyra, men det lönar sig allmänhet inte om du inte inte stannar flera år. Dessutom ska man vara medveten om att man som hyresgäst inte har rätt till någon service. Då något går sönder, el-ledningar eller vattenkranar eller liknande, betalar man själv reparation eller utbyte. Hyresvärden gör absolut ingenting mer än att han kanske hjälper dig att skaffa hantverkare. Men du betalar. Så tänk på det då du tittar på lägenhet för eventuell hyra. Titta på rör och elkontakter och sånt, så att de inte verkar för dåliga och redo att snart gå sönder. Och naturligtvis ska det inte rasa för mycket murbruk från väggarna eller vara för stora skador i golvets keramikplattor.

Elektricitet är billig. Internet brukar också vara relativt billigt, men det beror lite på vilken typ av uppkoppling man har. TV kommer via parabol och det finns hundratals kanaler. Ett fåtal på engelska.

Utanför storstäderna kan du få en lägenhet mycket billigare, men om du kommer till Egypten som turist vill du nog inte bo i en liten by i nån avkrok.

Läkare och tandläkare är billiga, men såna kostnader ingår inte i mina kalkyler ovan. De handlar bara om nödvändiga, löpande hushållsutgifter för den som vill anstränga sig för att leva billigt.

Frånsett de senaste årens kaos, är väl valda platser i Egypten idealiska för svenska pensionärer. För en modest svensk pension kan du leva som en prins eller prinsessa, det är mycket pengar i Egypten. Och det är lätt att ta sig till Sverige på besök. Nackdelen är väl språket. Engelska går bra i turistkretsar, men vill du verkligen upptäcka det verkliga Egypten, måste du komma utanför dem. Å andra sidan är egyptierna oftast hjälpsamma och har stort tålamod med språkproblem. De kan sammankalla en hel gatas invånare för att hitta nån som kan lite engelska och som kan hjälpa dig. Och det brukar finnas nån.

En annan sak är väl den muslimska kulturen, som många tycker är främmande eller rentav hotfull. Men generellt är den lätt att sammanleva med, om man visar tillbörlig respekt för de lokala sederna. Visst finns det fanatiker, men egyptierna i allmänhet är lång ifrån fanatiska. Jag tror risken att konfronteras med fanatisk Islam idag är mycket större i Europa än i Egypten, om man undviker speciella riskområden.

Här kan du jämföra SEK och EGP.

- - -

Uppdaterad 6 december 2016:


Den senaste tidens devalvering av den egyptiska valutan, vars värde sjunkit drastiskt, har lett till avsevärda lokala prishöjningar. Prishöjningarna har för en del varor samma nivå som kursfallet, men i de flesta fall inte. På det hela taget är Egypten från ett utländskt perspektiv ännu billigare än förut. Det gäller för den som lever på inkomst utifrån, vare sig du är turist eller långtidsvistas i Egypten. En USD gav till helt nyligen 8.83 EGP vid inväxling i bank, idag ger den nästan 18 EGP.

Det finns varor vars pris ökat med 60%, men i de flesta fall är det betydligt mindre. Lönerna ökar inte på samma sätt, för någon som lever på egyptisk lön är situationen mycket problematisk, men har man utländsk valuta har Egypten nog aldrig varit billigare.


Läs också:
Om Uppdateringar

torsdag 3 december 2015

Sosigenes av Alexandria

Sosigenes av Alexandria var den astronom som anlitades av Julius Caesar för att reformera den romerska kalendern. Romarna hade då en månkalender och ville övergå till ett egyptisk system, med solår. Sosigenes kom att skapa vad man kallar den Julianska Kalendern, som togs i bruk år 45 f.Kr.. Den nuvarande Gregorianska Kalendern är en justering av den Julianska. Det betyder att de flesta av oss lever med en almanacka baserad på Sosigenes verk, och, i det yttersta, på egyptiska kalenderprinciper. 

Sosigenes införde år på 365¼-dygn. Ett resultat av det, som vi fortfarande ser idag, är förekomsten av den 29 februari vart fjärde år.

Då jag var barn brukade det skämtas om att kvinnor den dagen kunde fria. Lite forskningsarbete ledde mig till att det härstammar från en Skotsk lag från 1288. Jag har dock inte kunnat hitta lagen, bara påståendet att den fanns. Möjligen är det en skröna.

Men hur var det egentligen med Sosigenes? Vem var han?

Man vet nästan ingenting om honom. Uppgiften om att han anlitades av Julius Caesar kommer från en enda källa, Plinius den äldre.

Man har ibland sagt att han var grek från Alexandria, men det bygger man nog mest på namnets grekiska form. Det säger emellertid inte mycket. Under den Hellenistiska tiden används ibland grekiska namnformer för egyptier också, inte minst i kontakten med romarna. Plinius var en romersk författare och kan förväntas använda namnformer han kan hantera. Därför ska vi inte lita för mycket på att ett grekiskt namn verkligen betecknar en grek. Isis och Anubis, för att ta två exempel, är också grekiska namnformer, och gestalterna som namnen betecknar är verkligen inte grekiska.

måndag 30 november 2015

Storleksblindhet - Egyptiska Supermarkets och Sjukhus

När egyptier talar om en supermarket, är det inte alltid riktigt detsamma som i Sverige. Det kan vara det, det finns ett antal mycket stora, moderna supermarkets, men det kan också vara en mycket liten affär, bara ett krypin. De kallar det supermarket om det är en fast affär med diverse matvaror eller hushållsartiklar. En plats där du kan köpa allt möjligt från godis och konserver till diskmedel. Ibland är det bara en disk utomhus, där försäljaren är under tak men kunden står ute.

Samma blindhet för storlek finns hos sjukhusbegreppet. Ett sjukhus, mostashfa, kan vara vad som helst från ett jättekomplex i stil med Huddinge Sjukhus, till en mottagning med två läkare i nån liten by.

onsdag 25 november 2015

Billigt flyg till Egypten - Visum

Hur reser man billigast från Sverige till Egypten?

Det billigaste sättet att ta sig till Egypten (oberoende av vilken del av Egypten du vill besöka och oberoende av hur länge du vill stanna), brukar vara att köpa en biljett till Hurghada. Om du bevakar priserna och inte är för petig med avresedatum, brukar det gå att få mycket billiga biljetter den vägen. Därifrån kan du ta en billig buss till Cairo och vidare till vilken del av Egypten du vill.

Då du reser in får du i skrivande stund ett 30-dagars visum, vilket senare kan förlängas till tre månader. Visumreglerna ändras dock hela tiden, ibland nästan varje vecka, så hur långa eller hur många visumförlängningar du kan få, kan inte förutses. Dessutom har de deklarerat att en stor förrändrig av visumsystemet är nära förestående. Men vi talar om Egypten, där avståndet är långt mellan ord och handling. Vad som verkligen kommer att hända, om nånting alls händer, återstår att se.

Det bör också sägas att man i nuläget inte bör söka visum innan man kommer. Det är onödigt krångligt och kostar mer pengar. Åk in på 30-dagarsvisum, som du får billigt på flygplatsen, och förläng det i Egypten om du vill stanna längre. Det brukar vara en mycket enkel och billig procedur.

Du behöver ingen returbiljett för att få resa in i landet.

All information i det här inlägget är mycket tidsberoende och kan när som helst bli inaktuell. Innan du reser bör du själv kontrollera vilka visumregler och dylikt som gäller just då.

En förvårande egenhet för Egypten är att regler och lagar ofta är flytande. Det gäller allt, även visum. En ambassad kan tillämpa helt andra regler än ett lokalt visumkontor - och olika visumkontor tillämpar ibland olika regler. Det är alltså inte alltid så enkelt att det överhuvudtaget finns säker information, inte ens från ministerier och andra myndigheter.

Det är utomordentligt riskabelt att lita på egyptiska lagar och regler, i synnerhet om du hittar dem på internet. Även på egyptiska regeringens eller en egyptisk ambassads hemsida. Det är mycket möjligt att du kan mötas av nåt helt annat då du kommer. Om du söker lite på nätet upptäcker du dessutom snart att du får motstridig information från olika källor. Ett skäl till det är naturligtvis att regler ofta ändras, ibland nyckfullt och utan förvarning, och hemsidor uppdateras olika ofta. Men ofta beror det helt enkelt på att olika myndighetsutövare tillämpar olika regler för samma sak. 

onsdag 18 november 2015

Några Hälsningsfraser på Egyptisk Arabiska

Det är viktigt att veta hur man i ett land hälsar och besvarar hälsningar. Det ger alltid lite extra goodwill om man kan göra det på det lokala språket.  

Det vanligaste sättet att hälsa i Egypten är att säga "Assalamu aleikum" (Frid/fred vare med dig). Det korrekta svaret är "Wa aleikum assalam".

Det kan alltid användas. Det är artigt och aldrig fel. Folk säger det till och med till medpassagerarna då de stiger in i en buss. Och sitter du i bussen då nån kommer in och säger Assalamu aleikum, förväntas du besvara hälsningen, även om ingen riktigt väntar sig det av en utlänning. Men det är ohövligt att inte besvara den.

Egyptier hälsar ibland med "Marhaban" - inte minst till en utlänning. Det betyder hej eller välkommen, och besvaras normalt med "Ahlan bik" eller "Marhaban bik".

Ett annat ord som motsvarar hej är "Ahlan". I längre form betyder frasen ungefär hej och välkommen: "Ahlan wa sahlan". Det besvaras också med "Ahlan bik".

God morgon heter "Sabah el-kheir" (kom ihåg att "kh" är ett ach-laut), och besvaras normalt med "Sabah en-noor".

God kväll heter "Masa el-kheir" och ska besvaras "Masa en-noor".

God natt heter "Tesbah ala kheir" och besvaras "Wenta min ahlo".

Ska du säga adjö säger du antingen "Assalamu aleikum", vilket duger vid avsked också, eller också "Maesalama"

Egyptierna frågar också hur du mår. Det vanligaste sättet att göra det är att säga "izzayak" (till man) - "izzayik" (till kvinna). Då svarar du "kwaiss al-hamdulillah". "Kwaiss", betyder bra - "el-hamdulillah" är ett tack till Gud. Ibland svarar de bara "El-hamdulillah". Vill du inte dra in Gud i resonemanget, kan du svara "kollo tamam", allt är okay - eller bara "kwaiss".

Mer egyptisk-arabiska? Läs artiklarna med etiketten arabiska.

Läs också:
Handskakning och Kindkyssar

söndag 15 november 2015

Krokodilen, symbol för Egypten?

Generellt tänker väl ingen idag på krokodilen som en symbol för Egypten, men det fanns en tid i historien då den faktiskt var det, åtminstone i begränsade kretsar.

Då Octavianus, (kejsar Augustus) i Rom besegrat Marcus Antonius och Cleopatra (VII) och Egypten införlivades med det Romerska imperiet, lät han prägla ett antal mynt för att fira sin seger. Mynten har honom själv i någon form på framsidan, och på baksidan en krokodil och texten AEGYPTO CAPTA. Detta verkar vara början på krokodilens roll som personifiering av Egypten i Romarnas ögon, och symbolen levde kvar långt efter Augustus själv. Men hittade han på det själv eller byggde han på nån äldre tradition?

Krokodilen vördades högt av Ptolemaierna i Egypten, den Ptolemaiska familjen hade i själva verket ett speciellt förhållande till den. De använde den inte som symbol på mynt, men det verkar som om Cleopatra tog krokodilsymbolen i bruk för att anknyta till den äldsta historien i dynastin hon försökte omskapa, och hon knöt den till sin dotter med Marcus Antonius, Cleopatra Selene, och präglade faktiskt mynt med en krokodilsymbol för hennes räkning.

Dynastin grundare var Ptolemaios I Soter, som var en av Alexander den stores generaler. Då Alexander dog, delades imperiet mellan generalerna efter en sammankomst i Babylon 323 f.Kr, och Egypten tillföll Ptolemaios. Inget av de riken som bildades av de andra generalerna fick en sån ställning. Det Ptolemaiska Egypten, som fortlevde 305-30 f.Kr., blev den Hellenistiska världens centrum och en kulturell stormakt. Alexandria, rikets huvudstad, var under ett par sekler den västliga världens centrum - och med "västliga" menar jag här världen väster om Indien.

Alexander den Store dog år 323 f.Kr. Ptolemaios I Soter tog hans döda kropp med sig till Egypten 322 f.Kr. (enligt Diodorus Siculus). Han ska ha begravts i en gravkammare i Alexandria (graven var känd i samtiden, men idag vet ingen var den är eller var). Men Ptolemaios tog inte kroppen direkt till Alexandria. Medan en grav färdigställdes där, tog han med sig kroppen till Memfis. Samtidigt attackerades han av Perdiccas, en annan av Alexanders tidigare generaler, efter en schism mellan de olika generalerna. Perdiccas gick in i Egypten och marcherade mot Memfis och försökte gå över Nilen under natten. En stor del av hans armé gick under, soldaterna drunknade eller blev tagna av de många krokodilerna. De som överlevde blev demoraliserade, gjorde myteri och mördade Perdiccas.

Perdiccas hade en större armé än Ptolemaios, det är troligt att Perdiccas hade vunnit om inte Nilen och krokodilerna hade "hjälpt" Ptolemaios att säkra innehavet av Egypten.

Veteraner från kriget slog sig ned i Fayoum, krokodilstaden, och där föddes antagligen legenden om den här händelsen. Egentligen vet ingen om den verkligen ägde rum, eller om det är en helt uppdiktad legend. Men krokodilerna hade en huvudroll, och de heliga krokodilerna hade givit Ptolemaios segern. 

Under Cleopatras livstid var den här historien säkert levande och en källa till inspiration då hon, tillsammans med Marcus Antonius, ville dels anknyta till den äldsta Ptolemaiska historien och dels påminna om något som kunde skrämma yttre angripare (dvs Octavianus) - då de försökte återskapa det imperium som Ptolemaios I Soster och Ptolemaios II Philadelphos hade haft. Krokodilsymbolen var lämplig för detta.

Marcus Antonius gav åt Cleopatra stora områden i västra Asien som var under hans kontroll som romersk triumvir. Han gav också områden till deras gemensamma barn. Dottern Cleopatra Selene fick Kreta och Cyrenaica. I både Kreta och Cyrenaica präglades vid denna tid mynt med en krokodil på. Cleopatra verkar ha skapat krokodilsymbolen speciellt för dottern Cleopatra Selene!

Augustus tycks sen ha tagit symbolen för att markera sin seger över Cleopatra och Marcus Antonius genom att använda den på baksidan av sina mynt tillsammans med texten AEGYTPO CAPTA. Han myntade i dubbel bemärkelse krokodilen som en romersk symbol för Egypten.

Kung Juba II av Mauritanien präglade också mynt med en krokodil på. Han var gift med Cleopatra Selene.

Ett intressant faktum är att den franska staden Nimes än idag har en en krokodil kedjad vid en palm i sitt stadsvapen. På vapnet finns inskriptionen COL NEM, som betyder "kolonin Nimes", eller Colonia Nemausus. Nemausus fick status som romersk koloni [colonia] då kejsar Augustus bosatte veteraner från krigen i Egypten där. Den fastkedjade krokodilen är en symbol för det besegrade Egypten.


Egypten. Heraldik med krokodil. Nimes.
Nimes stadsvapen

Stadsvapnet skapades inte förrän 1535, men då togs symbolen från gamla romerska mynt. De präglade nämligen romerska krokodilmynt även i Nemausus.

Läs också:
Krokodiler i Nilen?
Sobek, Crocodilopolis och Egyptens Heliga Krokodiler
Den Ptolemaiska Dynastin

fredag 13 november 2015

Färger på Egyptisk Arabiska

Vi ska titta på namnen på några färger.

Färger - alwan - ألوان 

Alla exemplen är i singularis maskulinum. Det är tillräckligt om du bara vill klara dig i Egypten och inte studera arabiska på allvar. I princip räcker det med dem som står i fet stil. De övriga är överkurs.


vit - abyad - أبيض 
off-white - samni - سمني

svart - iswid - إسود 

mörkgrå - rosasi - رصاصي
ljusgrå - ramaadi - رمادي

röd - ahmar - أحمر 

grön - akhdar - أخضر 
olivgrön - zaytooni - زيتوني
blågrön - ginzaari - جنزاري
mörkgrön - zeiti - زيتي
brungrön - kamooni - كموني
pastellgrön - kurumbi - كرمبي

blå - azra - أزرق 
ljusblå - labani - لبني
mörkblå - kuhli - كحلي

gul - asfar - أصفر 
citrongul - laymooni - لموني 

orange - bortoaani - برتقاني 

brun - bonni - بني

purpur, lila - banafsegi - بنفسجي 

rosa - bambi - بمبي 


Jag ska inte gå in närmare på etymologi just nu, men för den som är språkintresserad finns det några saker att lägga märke till.

Ordet azra för blå, är besläktat med svenska "azur".

Ordet för gul, asfar (femininum: safra), är besläktat med svenska "saffran".

Ordet för brun, bonni, är besläktat med det lokala ordet för kaffeböna, bonn.

Citrongul, laymooni, är direkt härlett från ordet för citron, laymoon. (Jämför "lemon".)

Orange, bortoaani, är härlett från apelsin, bortoaen.

Ordet labani för ljusblå är besläktat med laban, mjölk.

Ordet zaytooni för olivgrön,är härlett från ordet för oliv, zaytoon.

Ordet kamooni för brungrön är besläktat med ordet kamoon, kummin.

Mer egyptisk-arabiska? Läs artiklarna med etiketten arabiska.

onsdag 11 november 2015

Sobek, Crocodilopolis och Egyptens Heliga Krokodiler


Det fanns en gång en stad i Egypten som kallades Crocodilopolis [skrivs ibland med "k", Krokodilopolis]. Det vill säga, grekerna kallade den för Crocodilopolis, som betyder krokodilstaden. Fornegyptierna själva kallade staden Shedet eller Shedyet. Ptolemaierna döpte senare om den till Arsinoë, efter Ptolemaios II Filadelfos hustru.  

Staden låg i Fayoum, en av de mest bördiga delarna av Egypten. Det var dock aldrig nån stor stad, trots att den under tolfte och trettonde dynastin var Egyptens huvudstad. Idag återstår ingenting mer än lite obetydliga ruinrester. Där ligger också Lake Moeris, som jag tidigare nämnde. Sjön har alltid varit central för det lokala livet.

Crocodilopolis var centrum för en krokodilkult, som, enligt legenden, ska ha startats av Farao Menes, mannen som enade Nedre och Övre Egypten. Han ska ha räddats till livet av en krokodil då han jagade i Fayoums träskmarker och blev attackerad av sina hundar.

Krokodilguden som dyrkades var Sobek. Han kom senare att associeras med Ra (som Sobek-Ra) och Horus, och ännu senare smälte han ihop med Amon. Sobek var Nilens gud. Han och krokodiler dyrkades i Crocodilopolis och på vissa andra platser. 

Sobek var också beskyddare av faraos armé. Krokodilen symboliserade makt och styrka.

I Crocodilopolis hade de en helig krokodil som kallades Petsuchos. Det betyder "Sobeks son". Den betraktades som en manifestation av Sobek. Petsuchos bodde i ett tempel, blev matad och fick bära guld och juveler - och han hade ett prästerskap som passade upp. Då Petsuchos dog, mumifierades han och gavs speciella begravningsceremonier. Sen ersattes han med en ny Petsuchos

I  Kom Ombo, en liten stad i Övre Egypten, norr om Aswan och på Nilens östra sida, fanns ytterligare ett centrum för Sobek- och krokodilkulten. Ett tempel där man höll krokodiler i anlagda bassänger. Döda krokodiler mumifierades och lades i sarkofager och fördes i procession till den sista vilan.

En annan intressant sida av Sobek är hans involvering i Osirismyten. Han ska ha hjälpt Horus att besegra Seth. Han ska också ha assisterat vid Horus födelse, och sen dessutom ha räddat Horus fyra söner i ett nät, då de kom från Nilens vatten i en lotusblomma. Men det är en historia för en annan gång.

Fayoum, den nutida staden, ligger på en del av ytan som Crocodilopolis en gång täckte. Eftersom Crocodilopolis grundades omkring 4000 f.Kr., är Fayoum, om man räknar det som ett fortlevande Crocodilopolis, Egyptens äldsta stad. På kartan skrivs det "Al Fayyūm".




Slutligen, låt oss se vad den gamle Herodotos säger om vad som hände om någon blev dödad av en krokodil i det gamla Egypten. Om det är sant eller inte är svårt att säga. Man får ofta ta Herodotos med en nypa salt.

"Whenever any one, either of the Egyptians themselves or of strangers, is found to have been carried off by a crocodile or brought to his death by the river itself, the people of any city by which he may have been cast up on land must embalm him and lay him out in the fairest way they can and bury him in a sacred burial-place, nor may any of his relations or friends besides touch him, but the priests of the Nile themselves handle the corpse and bury it as that of one who was something more than man."

Läs också:
Krokodiler i Nilen?
Krokodilen, symbol för Egypten?

måndag 9 november 2015

Krokodiler i Nilen?

Finns det krokodiler i Nilen?

Bakåt i tiden fanns det krokodiler i hela Nilen, till och med i kanaler och vattenansamlingar. De fanns också i en sjö, Lake Moeris, i Fayoum.

Gradvis har krokodilen pressats tillbaka och dess utbredningsområde har blivit allt mindre. Under 1950-talet skapades en slags jaktturism, där jägare från hela världen kom till Egypten för att skjuta krokodil. När man sen byggde Assuandammen på 1960-talet, stängde man i praktiken av Nilen norr om dammen för de resterande krokodilerna. I Egypten finner man nu krokodiler endast söder om Assuandammen - inte minst i Nassersjön, där det uppskattas att det finns ca. 70000 krokodiler. Men jag betvivlar siffran. Det är svårt att få se dem.

Norr om Assuan finns ett fåtal krokodiler fångna i nubiska byar. Turister får ibland mot en ersätting fotografera sig själva tillsammans med babykrokodiler Men det är en sorglig hantering där krokodilerna behandlas väldigt illa.


Nilkrokodil (Crocodylus niloticus). Nilen. Egypten.
Nilkrokodil (Crocodylus niloticus)
(Bilden är "in the Public Domain")


Nilkrokodilen [Crocodylus niloticus] är fullvuxen en imponerande varelse. Den kan bli 6 meter lång. Enstaka rapporter finns om upp till 10 meter långa individer, men jag tror det är en skröna. 6 meter är tillräckligt för att man ska känna sig liten. Inget djur går säkert för en sådan jägare, undantaget flodhästen.

Krokodiler fyller mig alltid med en viss vördnad. De är en av de äldsta arter som ännu fortlever. Krokodilen utvecklades innan dinosaurierna! Andra kommer och går, men krokodilen består. Den är perfekt anpassad för sin livsmiljö. Så perfekt att den inte har behövt utvecklas vidare och aldrig har varit hotad. Inte förrän nu, då människan med sin teknologi hotar allt liv på planeten. Detta är en djurarternas aristokrat.

Läs också: 
Krokodilen, symbol för Egypten?
Sobek, Crocodilopolis och Egyptens Heliga Krokodiler

fredag 6 november 2015

Regn i Egypten

Många tror att vädret i Egypten är likformigt och stabilt med ständig hetta och solsken, torrt och sandigt och ringa eller ingen nederbörd - och i princip inga årstidsväxlingar.

Det stämmer inte. Det finns årstidsväxlingar. Vintrarna är svalare och kan stundtals vara riktigt kyliga, även om det inte är kallt på svenskt vis, och vinterhalvåret bjuder åtminstone i vissa landsändar nederbörd. Oftast sparsam sådan, men det finns undantag. Temporärt kan det sannerligen vara vått och mycket regnigt på vissa håll, speciellt längs medelhavskusten. Just nu ser vi exempel på ovanligt kraftiga regn och översvämningar i Alexandria och på en del andra håll.

Läs mer om det i Five dead as Egypt's Alexandria drowns in Sunday’s flash floods, från Ahram Online, 25 oktober i år, där det också finns några bra foton.


Troligen förstärks de här nederbördsattackerna av den globala uppvärmningen, vilket skulle betyda att de gradvis kommer att bli värre de närmaste åren. Man kan då tänka sig en framtid med allt tyngre hetta sommartid och våldsammare oväder vintertid - samtidigt som ett stigande vattenstånd successivt minskar landytan.

Man har under de senaste åren redan kunnat notera en ökad förekomst av sandstormar, även i "fel" årstid, regnstormar, häftiga temperatursvängningar och fler jordbävningar. Allt anses bero på den globala uppvärmningen. Det till och med snöade i Cairo 2014.