Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

måndag 14 september 2015

Hundar i Cairo - Vilda & Tama


Vilda Hundar


På natten regeras Cairos gator av strykarhundarna. De finns där på dagen också, det är omöjligt att inte se dem. Men de brukar hålla sig lugnare dagtid, ofta ligger de och slöar i skuggan nånstans. De finns överallt och deras antal lär kunna räknas i millioner. Det finns en liten rabiesrisk så man bör inte vara vårdslös, men de anfaller sällan människor - i allmänhet viker de undan om man kommer gående. De slåss emellertid sinsemellan, speciellt nattetid, och ljudet av deras slagsmål hörs ofta om nätterna. (Bilderna är från Maadi, en förstad till Cairo, och de är tagna under tidiga morgonpromenader. Runt 5-tiden.)


Hundar i Cairo: Strykarhund på en gata i Cairo.


Hundar i Cairo: Strykarhund på en gata i Cairo.


Hundar i Cairo: Strykarhund på en gata i Cairo.



Ofta slåss de på liv och död - och en del blir nog påkörda och dör trafikdöden. Sånt här kan man hitta på gatorna. De ligger ibland kvar tills de förintats.


Hundar i Cairo: Död hund på en gata i Cairo.


Hundar i Cairo: Död hund på en gata i Cairo.


Hundarna är av obestämd rasblandning, men uppvisar stor likhet med de schakaler som bebor ökenranden. Som den här. (Bilden tagen i öknen väster om Cairo.)


Hundar i Cairo liknar öknens schakaler.



Hundar som husdjur


Att ha hund som husdjur är sällsynt i Egypten, men det förekommer. Jag har sett ett par exempel.

Det är en vida spridd föreställning att hunden är ett orent djur. Det har att göra med Islam, eller kanske man ska säga att folk tror det har att göra med Islam. Uppfattningen har flera gånger utmanats av framstående Islamiska lärda, bland annat förre Stormuftin (2003-2013), Ali Gomaa. Han hävdade i Egyptisk TV att hundar inte är orena och att det inte är något fel att ha dem hemma eller inomhus. De skulle dock inte tillåtas att vara på den yta som används för bön.

Tidigare Storimamen vid al Azhar (1958-1963), Sheikh Mahmud Shaltut, hävdade också att hundar inte är rituellt orena - och förre Stormuftin (1996-2002), Sheikh Nasr Farid Wasil, sa samma sak.

För övrigt ska profeten Muhammed själv ska ha varit mycket snäll mot djur och bland annat tagit hand om hundvalpar.