Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

tisdag 1 september 2015

Shisha - Vattenpipa


Beduin med shisha


Du kan röka vattenpipa, eller på arabiska shisha, på praktiskt taget varje egyptiskt café - och shishan är vanlig i många hem. Dess ursprung är förmodligen Centralasien. Många röker den rakt av för att de tycker det är gott, medan andra gör det så att det mer verkar ritual. Somliga röker ensamma, andra i sällskap. Jag har tillbringat mycket tid med beduiner i Egypten, och där har jag observerat olika mönster i bruket. Fantasterna kan verkligen göra en hel föreställning av det. Så här kan det ibland se ut en kväll med en grupp beduiner:

Först ska vattnet fyllas på. Ofta kommenderas något närvarande barn eller en kvinna att utföra denna okvalificerade syssla. Sen tar mästaren över kontrollen själv. Han sätter ihop pipan, provar att den är tät, vilket den ofta inte är. Då måste det lindas och tejpas för att åstadkomma detta, eller också får man resolut byta pipa och prova om en annan är bättre. När det fungerar tillfyllest, inte ofta utan en del missnöjt grymtande, tar han fram sitt kol, värmer det i eld så det börjar glöda, och hackar och karvar i bitarna sa att glöd skjuter omkring honom som ett fyrverkeri - allt i syfte att få lagom stora bitar.


Egypten. Shisha. Preparation of Shisha.
Glöden yr omkring

Egypten. Shisha.
Preparering av shisha 1


När han sent omsider är nöjd, lägger han dessa på ett fat med sand och plockar bland dem med ett pincettliknande verktyg. Han sorterar och radar vällustigt upp sina bitar, varefter han tar en bit papp eller dylikt - ofta genom att riva sönder nån gammal förpackning som ligger och skräpar - och med den pabörjas ett intensivt fläktande för att få glöden lagom kraftig. Nu tar han tobak och lägger i pipans trattlika överdel (arabiska: haggar, syns på översta bilden, och liggande vid sidan på den nedersta), varefter små bitar av glödande kol med kännarens noggrannhet flyttas med pincetten från fatet med sand och travas ovanpå. 


Egypten. Shisha. Förberedelse av shisha.
Preparering av shisha 2


Nu, efter en avsevärd tids arbete, vidtar själva rökandet. Slangen med munstycket går runt i sällskapet. Glöden dras ned i tobaken, vars rök leds ned och genom ett avkylande vattenbad innan den når rökarens lungor.

Tobak och kol i pipan snart är slut. Då lyfts den lösa överdelen av, resterna knackas ut, och pipan laddas med ny tobak, mer kol fran sandfatet, och så går pipan runt igen. Det pågår ett tag, tills sandfatet är tomt. Då påbörjas hela processen igen. Tändandet, eldandet, viftandet, allt det där som ibland förefaller viktigare än själva rökandet. Den som sysslar med det är ofta helt absorberad av sin uppgift.

De stora fantasterna ägnar sig åt detta timtals varje kväll. Jag röker inte själv, men har haft nästan oändliga möjligheter att iaktta processen. Ibland får man intrycket av att rökandet är en bisak, ett slags oundviklig sidoeffekt, och att den stora njutningen är den utdragna förberedelsen: eldandet, karvandet i kolbitarna, det vällustiga plockandet bland dem med pincetten, sorterandet, fläktandet, laddandet av pipan...