Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

lördag 9 januari 2016

Attentat mot Turister

Det är nyhetsstoff idag att ett turisthotell i Hurghada igår [8 januari 2015] attackerades av två män. Enligt egyptiska inrikesministeriet blev två österrikiska och en svensk turist skadade. En av attentatsmännen dödades av säkerhetsvakter, den andre skadades.

Det är bara ett par dagar sedan det utfördes en attack mot säkerhetsvakter utanför ett turisthotell i El Haram, i Giza, och en buss som stod framför. Ingen dog eller skadades allvarligt. "Sinai Province", en IS-ansluten grupp, tog på sig ansvaret för den attacken.

Vi kan notera att båda attackerna var anmärkningsvärt små och inkompetenta. Knappast i paritet med en organisation som har resurser att föra krig mot stater. Man kan misstänka att syftet aldrig var att orsaka död och obotlig skada, utan mera att skrämmas. I så fall vill man skapa internationell publicitet för dåd som ska skrämma bort turisterna från Egypten, och på så sätt skada egyptisk ekonomi.

De senaste dagarnas händelser bekräftar vad jag tidigare skrivit. Turistanläggningar och turistarrangemang är numera inte riskfria. Åk istället till Egypten som oberoende turist, hyr egen bostad och blanda dig med lokalbefolkningen. Då får du dessutom uppleva mer av det verkliga Egypten istället för arrangerade turistreservat och turistspektakel. Behöver du hjälp med några arrangemang är du välkommen att maila.

Läs också:
Är det tryggt att besöka Egypten?