Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

torsdag 17 september 2015

Är det tryggt att besöka Egypten?

Säkerheten i Egypten


Hur är säkerheten i Egypten? Är det tryggt att besöka landet?


Det politiska våldet


I princip ja, det är säkert. Men säkerhet är ett relativt begrepp och för det mesta beror det mycket på ens eget omdöme. Beter man sig förnuftigt och undviker vissa platser på vissa tider så är det inte farligare än rusningstrafiken i Sverige.

Sen Mubaraks fall har det varit flera olika faser av kaos. Säkerhetsproblemet har varierat under den tiden. Våld och kaos kommer och går i vågor,  men under 4 år var våldet aldrig riktat mot turister. Turismen upphörde nästan,  men ironiskt nog var landet hela tiden relativt säkert för turister.

Den numera vanliga konflikten, som pågått många år, pågår fortfarande, även om det inte är på samma sätt hela tiden. En turist kan i stort sett ignorera den. Undvik bara demonstrationer, de kan urarta. Men rena attacker sker i nuläget nästan uteslutande mot polis eller militär. Därför är det inte säkrare för att nåt har stor säkerhetsövervakning. Säkerhetsfolk drar på sig attacker, det är bättre att hålla sig på avstånd från dem. Se också till att du följer nyheter, säkerhetsläget kan snabbt förändras om nåt händer.


Islamiska Staten


En ny faktor sen bara några månader är IS, dvs lokala grupper som anslutit sig till IS. De riktar angrepp mot bl.a. turistmål och har deklarerat att de ska göra det. Det har t.ex. skett ett angrepp i Luxor, och det är ett potentiellt hot mot en turist. Å andra sidan är risken att råka in i nåt sånt statistiskt sett mindre än risken att bli överkörd av en bil. Men det kan vara klokt att i nuläget undvika att åka med stora turistgrupper Att däremot åka runt på egen hand och blanda sig med lokalbefolkningen förefaller nästan helt riskfritt. Det är dessutom en form av turism som Egypten är synnerligen lämpligt för. Det kan också bli utomordentligt billigt, för den som tänker på den aspekten.

Vill du stanna lite längre på en plats (t.ex. Cairo), minst en månad, är det ur många synpunkter bättre att hyra en liten lägenhet än att bo på hotell. (Behöver du hjälp med såna arrangemang, kontakta mig.)

Men återigen, följ lokala nyheter då du är i Egypten. Säkerhetssituationen kan snabbt förändras.


Kriminalitet


Den vanliga kriminaliteten i Egypten har ökat sen den så kallade revolutionen då Mubarak föll. Ficktjuvar och väskryckare är väl den största risken. Väskryckare kommer ofta på motorcykel. Det kan vara lämpligt att avstå handväska och hellre ha värdesaker, framför allt pengar och pass, i en passpåse innanför kläderna - möjligen i en ficka om den är otillgänglig för en ficktjuv. Men om du har pengar i fickan, ha bara lite vad du räknar med att spendera vid det tillfället. Har du mer med dig, är passpåsen en lämpligare förvaringsplats.

Rena överfall förekommer, men är mindre vanliga än i Europa. Kvinnor kan däremot utsättas för obehaglig och närgången uppmärksamhet även på offentlig plats. Därför bör en kvinna vara lite försiktig. Risken är inte stor om man inte beter sig dumt, men var inte utmanande och prata inte med okända egyptiska män i grupp som plötsligt tilltalar dig på gatan eller ett torg. Om möjligt, undvik också trängsel, som kan tas som en förevändning för "tafsande" och mer än så.


Militär och Säkerhetspolis


I vissa fall kan militär och säkerhetspolis vara ett säkerhetshot. Alldeles nyligen inträffade en militär flygattack mot en turistgrupp och flera personer från Mexiko dödades. Attacken sägs vara "ett misstag". Utredningen får inte bevakas eller kommenteras offentligt i annan form än åklagarämbetets officiella uttalanden.

I alla händelser verkar turistgruppen ha rört sig i ett "förbjudet område", möjligen ett militärt skyddsområde. Risken för liknande incidenter är försvinnande liten om man inte gör nåt dumt.

Ger du dig ut på egen hand i öknen: var medveten om att det finns militära skyddsområden och ta reda på vilka de är innan du ger dig ut. För övrigt, följ de bestämmelser som finns. Om man struntar i dem kan det sluta illa - och strängt taget får man skylla sig själv då.

Norra Sinai är ett specialfall. Där råder praktiskt taget krigstillstånd och tillträde är förbjudet i hela provinsen om man inte har tillstånd från armén.