Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

onsdag 21 oktober 2015

Övervärderad Egyptisk Valuta

Den egyptiska valutan, EGP, är kraftigt övervärderad och det hämmar Egyptens ekonomi. Istället för att låta marknaden bestämma priset har de bundit det egyptiska pundet till US-dollarn. Priset EGP-USD bestämms i praktiken av centralbanken tre gånger i veckan då man håller kontrollerade auktioner av USD till bankerna. Även om vissa nedskrivningar i värdet förekommer då och då, upprätthålls en groteskt hög kurs. Egyptens ekonomi är sämre än dålig - och trots alla propagandistiska storsatsningar förblir den urdålig. De pengar som kommit statskassan till del har huvudsakligen kommit från Saudiarabien och Gulfstaterna som ett rent (och, får man förmoda, tillfälligt) stöd till den nuvarande regimen. Räknar man bort dem, är ingenting säskilt mycket bättre än förut.

Den höga kursen håller tillbaka både utländska investerare och vad som kunde ha blivit egyptisk export. En lägre kurs på valutan skulle göra landet ännu billigare för turister och mer attraktivt för investerare. Genom att hålla valutakursen uppe kanske man helt förstör chansen att på sikt förbättra ekonomin.

Nu tycks man ha börjat inse detta och den senaste veckan har man gjort två små nedskrivningar av kursen, och mer kommer nog att följa. Men det egyptiska pundet förblir alltjämt en av världens mest övervärderade valutor.

Om du jämför det egyptiska pundet med den svenska kronan över en femårsperiod, har pundet lika ofta stärkts som försvagats. Det finns ingen ekonomisk grund för detta, det beror helt på bindingen till USD. Då dollarn går upp gentemot de europeiska valutorna, går det egyptiska pundet också upp, och ett dollarfall skulle automatiskt dra ned EGP också - då man jämför med SEK.

Här ser du hur EGP har förändrats i förhållande till dollarn under samma period. Den har bara gått ned. Dvs, du får mer och mer EGP för varje dollar. Men det är ingen naturlig nedgång, bara kontrollerade små nedskrivningar av en annars bunden kurs.

- - -

Uppdaterad 9 december 2015:


För nära en månad sen skrev man överraskande upp det egyptiska pundet i förhållande till dollarn. Det verkar alldeles galet, med tanke på att EGP är så oerhört övervärderad. Naturligtvis resulterade det i en massa spekulationer. Man kunde till exempel göra det för att förvilla marknaden och inta en för den egyptiska staten gynnsam position inför ett framtida scenario då man släpper växelkursen fri.

- - -

Uppdaterad 16 mars 2016:


Den Egyptiska Centralbanken (CBE) devalverade i förrgår det egyptiska pundet (EGP) med 14.5% i förhållande till USD. Det är en ganska stor devalvering, men inte tillräckligt stor. För att få ner EGP till en mer rimlig nivå krävs nog ett lika stort steg till. EGP är fortfarande övervärderad. Men ett ytterligare steg kommer kanske så småningom. Att ta allt i ett kliv skulle skapa för mycket problem.

- - -

Uppdaterad 3 november 2016:


CBE släppte idag den artificiellt höga EGP-kursen, vilket på ett ögonblick ändrade pundet till omkring 13 EGP för 1 US-dollar - jämfört med ungefär 8.80, som var den tidigare officiella kursen. På den svarta marknaden däremot, har kursen den senaste veckan varit över 18 EGP per US-dollar. Hur det ändrar sig där återstår att se, men det är möjligt att en mer flytande och realistisk kurs kan konkurrenra ut den svarta marknaden. 

Kursen är fortfarande för hög, givet Egyptens absolut usla ekonomi, men det är ett stort steg i rätt riktning. Egypten blir nu också ännu billigare för besökare. Devalveringen är betydande.

Steget tas framför allt pga att Egypten lider en svår brist på utländsk hårdvaluta, speciellt USD, vilket hämmar importen. En annan orsak är de krav IMF har ställt på Egypten för att ge ett stort lån.

- - -

Uppdaterad 6 december 2016:


Valutan har nu varit flytande i drygt en månad och pundet har sjunkit ytterligare. För en USD får man idag mellan 17 och 18 EGP, och för en svensk krona får man runt 1.90 EGP. Det var inte så länge sen man fick mindre än 1 pund för en krona.

Det har också varit stora prishöjningar, och det är kanske inte slut ännu. Men totalt sett håller prishöjningarna inte samma nivå som kursfallet, så från ett valutautländsk perspektiv, är Egypten idag billigare än förut.