Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

torsdag 26 maj 2016

Drycker på Egyptisk-Arabiska

Här följer några drycker på Egyptisk-Arabiska.

juice - asiir - عصيرر
vatten - mayyah  - ميّة
te - shaay - شاي
kaffe - 'ahwa - قهوة
mjölk - laban - لبن
vin - nibiit - نبيت
champagne - shampanya - شامبنية
öl - biira - بيرة
bockhornsklöverte - helba - حلبة
aniste - yansoon - يانسون

Mer egyptisk-arabiska? Läs artiklarna med etiketten arabiska.

Läs också:

torsdag 19 maj 2016

Handskakning och kindkyssar

Jag har tidigare skrivit om hälsningsfraser, men att hälsa är inte alltid bara ord.

Om du är en man som hälsar på en egyptisk man, ska du skaka hand. Hälsar du på en egyptisk kvinna, låt henne avgöra om det ska bli handskakning eller ej. Du sträcker alltså inte fram handen mot en kvinna om inte hon gör det först. Många muslimska kvinnor skakar inte hand, speciellt inte med en man.

En svensk kvinna förväntas i det här avseendet bete sig som en man, om hon inte är muslim. Men det finns egyptiska män som absolut inte skakar hand med någon kvinna, speciellt om de är mycket religiösa. Det är inget ringaktande, tvärtom. Det handlar om respekt och om att män och kvinnor inte ska vidröra varandra utanför familjen. Som tillfällig besökare träffar du endast undantagsvis på det befolkningsskiktet.

Egyptier utväxlar ibland så kallade kindkyssar - fast bara män med män och kvinnor med kvinnor. Det är oftast inga riktiga kyssar, mest en gest, och det görs i regel bara mellan personer som känner varandra väl. Det är inte stor risk att du som besökare råkar ut för detta.

Läs också:

fredag 13 maj 2016

Aleister Crowley och "The Stele of Revealing"

Aleisteir Crowley (1875-1947) var ockultist, författare, målare, bergsbestigare, esoteriker, magiker, filosof och, i viss mening, religionsstiftare. Han var en mycket oberoende tänkare  och hans tankar och handlingar alstrar inspiration eller inger avsmak, alltefter eget tycke och smak. Vad man än tycker om honom och hans verk, är han en fascinerande person och en av de mest inflytelserika européerna under 1900-talet, och ingen kan ta ifrån honom att han sannolikt var en av de mest bildade människor som funnits. Han kallade sig ett tag "The Great Beast", "666", från symboliken ur Bibelns Upppenbarelsebok, och hade stundtals en sinister framtoning.

Att gå in på hans läror och liv skulle bli för långt och föra oss för långt iväg från bloggen ämne. Inte heller vill jag moralisera över hans handlingar och åsikter. För den som vill lära sig mer om Crowley finns det massor av litteratur i såväl bibliotek som på nätet. Dessutom finns hans egna skrifter att tillgå.

Bloggen handlar om Egypten. Vän av ordning frågar sig då varför jag nämner Crowley här. Hade han nån anknytning till Egypten?

Ja, faktiskt.

År 1903 gifte sig Crowley med Rose Edith Kelly. 1904 reste de till Cairo, där de påstod sig vara prins och prinsessa. Titeln hade Crowley enligt egen uppgift fått av en österländsk potentat, vilket mycket väl kan vara sant. I alla händelser inredde Crowley ett rum i Cairo som tempel, och började åkalla gamla egyptiska gudomar. Rose, av allt att döma, började visa tecken på mediala tendenser, och påstod sig ha kontakt med guden Horus. Rose påstod också att "the Equinox of the Gods has come". Efter det kom Crowley också att "höra en röst", som skulle vara Aiwass, Horus budbärare. Han tecknade ned vad rösten sade, och det blev "The Book of the Law", en grundpelare i den religion som Crowley kom att skapa, Thelema, som i sin tur skulle komma att innehålla mycket gammalegyptisk symbolik.

Crowley hade kommit fram till vem budskapet kom från genom att ta med Rose till "Egyptian Museum" i Cairo, där hon pekade ut "the Stele of Ankh-ef-en-Khonsu", som, enligt Crowley, hade inventarienummer 666. Det gav honom associationer till Uppenbarelsebokens myt om Vilddjurets tal och han kallade den "The Stele of Revealing".

Om man ska vara petig kan historien om inventarienumret inte vara helt sann i den form den berättas. Stelen visades först på "Bulaq Museum" i Cairo, och hade där inventarienummer 666. Den flyttades 1902 till det nya "Egyptian Museum" vid Tahrirtorget, där den hade (och fortfarande har) inventarienummer A 9422. Det finns också ett tillfälligt registreringsnummer associerat med stelen, 25/12/24/11. 

Rose och Aleister Crowley var i Cairo 1904, och då bör stelen rimligtvis inte längre ha haft nummer 666. Men det var säkert så att det gamla inventarienumret var angivet också.


Ankh-ef-en-Khonsu, Stele, Egyptian Museum, Aleister Crowley
The Stele of Revealing
ca. 780-770 f.Kr.
(Bilden är "in the Public Domain")

Stelen gjordes ursprungligen för Montuprästen Ankh-ef-en-Khonsu. Den visar honom överlämnande offergåvor till "Re-Harakhty" (med falkhuvud och sittande på en tron), "Re-Horus av de två horisonterna", som är en kombination av gudarna Re (Ra) och Horus. Överst återfinns Nut, en himmelsgudinna, och just nedanför henne, den Bevingade Solskivan, Horus Behdety.

Crowleys egen tolkning var att stelen avbildade de tre huvudgudarna i Thelema, hans religion: Nuit (Nut), Hadit (Behdety) och Ra-Hoor-Khuit (Re-Horus av de två horisonterna).

Stelen kan alltjämt beskådas på "Egyptian Museum" vid Tahrirtorget i Cairo.

fredag 6 maj 2016

Myggor & Malaria i Egypten

Det finns mycket mygg i Egypten, överallt där det finns vatten. Dvs, i Nildalen och vid kusterna. Myggorna kan överföra smittsamma sjukdomar. De mest farliga är kanske Denguefeber och Chikungunyafeber, två sjukdomar som det inte finns vaccin mot. Man bör alltså så långt det går, skydda sig mot myggbett, speciellt om man vet att området man befinner sig i har smittan.

Den mest kända myggspridda sjukdomen är annars malaria.

Med DNA-baserade metoder har man kunnat belägga närvaron av malaria i Egypten sen omkring 800 f.Kr. Det är dock troligt att det fanns långt tidigare. Herodotos beskriver hur arbetarna som byggde de stora pyramiderna fick äta stora mängder vitlök. Det är en gammal metod mot mygg. Det finns goda skäl att anta att de åt det som malariaskydd.


Mosquito. Malaria.
Anopheles gambiae mosquito
(The Photo released to the Public Domain by
United States Department of Health and Human Services)

Det brukar sägas att malaria inte funnits i Egypten på flera decennier. Endemisk malaria utplånades i landet i slutet på 1900-talet och Egypten listades 1998 av WHO som fritt från malaria och i en fas av "prevention of reintroduction". Emellertid var det 19 fall av malaria i Aswanprovinsen så sent som 2014. Man tror dock att sjukdomen kom från Sudanesiska migranter och situationen bringades snabbt under kontroll. Risken att drabbas är i nuläget näst intill obefintlig, men det kan vara klokt att vara försiktig och uppmärksam på malariasymptom om man besöker sydligaste Egypten. Situationen kan plötsligt ändras och Sudan, söder om Egypten, har relativt mycket malaria.

måndag 2 maj 2016

Sham el-Nessim

Idag, den 2 maj 2016, är det Sham el-Nessim, en egyptisk helgdag som firades redan på faraonisk tid. Den finns belagd åtminstone 4500 år bakåt i tiden. Namnet är härlett från"Shamo", vilket var namnet på skördesäsongen i det gamla Egypten. Ordet "shamo" betyder "förnyelse av livet".

Ursprungligen firades dagen vid vårdagjämningen och sammankopplades med världens skapelse. Senare, vid Egyptens arabisering, kom namnet att förvanskas - "shamo" blev "sham" och "Sham el-Nessim" betyder ungefär "lukta på vinden" eller "sniffa på vinden". Under kristen tid i Egypten kom dagen att knytas till påsken, och den firas alltjämt dagen efter den Koptiska Påskdagen. Dagen är inte en religiös helgdag och firas av alla egyptier oavsett religion.

Numera ses Sham el-Nessim som ett firande av våren och brukar åtföljas av utfärder, helst till grönområden, picnic, och speciell mat. Man äter gärna lök, sallad och fisk - helst saltad eller rökt sill, eller en fermenterad fisk kallad fesikh - och man har kokta ägg som målats dekorativt. Man kan inte undvika att fundera på huruvida kristet påskfirande hämtat seder härifrån. Den svenska påskmatens målade ägg och inlagda sill verkar nästan för likt för att vara ett rent sammanträffande. Faktum är att den mycket spridda seden att måla ägg påstås härstamma från det Faraoniska Egypten, där de färgade äggen, upphängda i templen, representerade regenerativt liv.

Att just den här nämnda maten förekommer, anses bero på att de gamla egyptierna denna dag brukade offra saltad fisk, sallad och lök till gudarna.