Det finns mycket mygg i Egypten, överallt där det finns vatten. Dvs, i Nildalen och vid kusterna. Myggorna kan överföra smittsamma sjukdomar. De mest farliga är kanske Denguefeber och Chikungunyafeber, två sjukdomar som det inte finns vaccin mot. Man bör alltså så långt det går, skydda sig mot myggbett, speciellt om man vet att området man befinner sig i har smittan.
Den mest kända myggspridda sjukdomen är annars malaria.
Med DNA-baserade metoder har man kunnat belägga närvaron av malaria i Egypten sen omkring 800 f.Kr. Det är dock troligt att det fanns långt tidigare. Herodotos beskriver hur arbetarna som byggde de stora pyramiderna fick äta stora mängder vitlök. Det är en gammal metod mot mygg. Det finns goda skäl att anta att de åt det som malariaskydd.
Anopheles gambiae mosquito
(The Photo released to the Public Domain by
United States Department of Health and Human Services)
Det brukar sägas att malaria inte funnits i Egypten på flera decennier. Endemisk malaria utplånades i landet i slutet på 1900-talet och Egypten listades 1998 av WHO som fritt från malaria och i en fas av "prevention of reintroduction". Emellertid var det 19 fall av malaria i Aswanprovinsen så sent som 2014. Man tror dock att sjukdomen kom från Sudanesiska migranter och situationen bringades snabbt under kontroll. Risken att drabbas är i nuläget näst intill obefintlig, men det kan vara klokt att vara försiktig och uppmärksam på malariasymptom om man besöker sydligaste Egypten. Situationen kan plötsligt ändras och Sudan, söder om Egypten, har relativt mycket malaria.