Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

måndag 2 maj 2016

Sham el-Nessim

Idag, den 2 maj 2016, är det Sham el-Nessim, en egyptisk helgdag som firades redan på faraonisk tid. Den finns belagd åtminstone 4500 år bakåt i tiden. Namnet är härlett från"Shamo", vilket var namnet på skördesäsongen i det gamla Egypten. Ordet "shamo" betyder "förnyelse av livet".

Ursprungligen firades dagen vid vårdagjämningen och sammankopplades med världens skapelse. Senare, vid Egyptens arabisering, kom namnet att förvanskas - "shamo" blev "sham" och "Sham el-Nessim" betyder ungefär "lukta på vinden" eller "sniffa på vinden". Under kristen tid i Egypten kom dagen att knytas till påsken, och den firas alltjämt dagen efter den Koptiska Påskdagen. Dagen är inte en religiös helgdag och firas av alla egyptier oavsett religion.

Numera ses Sham el-Nessim som ett firande av våren och brukar åtföljas av utfärder, helst till grönområden, picnic, och speciell mat. Man äter gärna lök, sallad och fisk - helst saltad eller rökt sill, eller en fermenterad fisk kallad fesikh - och man har kokta ägg som målats dekorativt. Man kan inte undvika att fundera på huruvida kristet påskfirande hämtat seder härifrån. Den svenska påskmatens målade ägg och inlagda sill verkar nästan för likt för att vara ett rent sammanträffande. Faktum är att den mycket spridda seden att måla ägg påstås härstamma från det Faraoniska Egypten, där de färgade äggen, upphängda i templen, representerade regenerativt liv.

Att just den här nämnda maten förekommer, anses bero på att de gamla egyptierna denna dag brukade offra saltad fisk, sallad och lök till gudarna.