Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

söndag 29 mars 2020

Egypten & Covid-19

Covid-19 präglar för närvarande Egypten, precis som det präglar praktiskt taget hela världen. En hel del åtgärder har satts in, man kan väl säga att det officiella Egypten tar hotet på allvar och gör vad som kan göras, även om de medicinska resurserna är ganska små, i alla fall om infektionsfallen skulle bli många. Den senaste officiella statistiken säger att 536 insjuknat, 116 blivit friska igen och 30 har avlidit. Statistik här ska man nog ta med en nypa salt, mycket passerar utanför. Framför allt kan man misstänka att betydligt fler blivit sjuka utan allvarliga symptom och sen tillfrisknat. Det är kategorin som lättast förblir odukumenterad. Det gäller överallt i världen.

Allt flyg har stoppats.

Myndigheter är stängda, med undantag för såna som är livsuppehållande.

På kvällar och nätter ska alla affärer, restauranger, caféer osv vara stängda (svårt för egyptierna som är vana att shoppa på nätterna) och all trafik, offentlig och privat, stoppas. Bagerier, apotek och vissa supermarkets är undantagna från nattförbudet, och man stimulerar "home delivery" av mat.

Alla tillställningar som involverar publik är totalförbjudna.

Stränderna är stängda. Länge en förbisedd åtgärd, men efter att det börjat cirkulera videofilmer och bilder på folksamlingar på vissa medelhavsstränder, beslutades om ett direkt stängande av stränderna.

Moskéer har stängt för gemensamma böner, som t ex den stora fredagsbönen till vilken nästan alla muslimska män går, och kyrkorna håller inga mässor. Begravningar får genomföras, men bara den närmaste familjen får närvara.

Skolor och universitet är stängda.

Så kallad "social distancing" förespråkas och regeringen höll sitt första digitala kabinettsmöte i förra veckan.