Hesi-Re, världens förste tandläkare
Tandläkarkonsten var väl utvecklad redan i de gamla högkulturerna: Egypten, Indien, Sumer och Kina. De borrade i tänder i Indusdalen så tidigt som 7000 f.Kr. I både Indien och Egypten användes avancerade metoder, även kirurgi. Varbölder dränerades genom artificiellt skapade öppningar. De reparerade tänder och använde vissa former av tandproteser och de förstod att karies var smittsamt och spred sig, fastän spridandet tillskrevs maskar - inte bakterier, som vi skulle säga idag.
Tänder från en egyptisk mumie.
Man ser hur de har använt guld för att fästa de konstgjorde framtänderna.
(Bilden är "in the Public Domain")
Samma käke i helhet.
(Bilden är "in the Public Domain")
Den förste tandläkare som är känd till namnet är Hesi-Re, en egyptisk skrivare och läkare. Han hade epitetet "Den störste av dem som behandlar tänder, och av läkare." Uppenbarligen var han läkare med tänder som specialitet. Den besynnerliga totalseparationen av tandläkarkonsten från läkarkonsten kom senare.
Konstgjorda tänder och fästanordningar hittade i gamla egyptiska gravar.
(Bilden är "in the Public Domain")
Hesi-Re var också "känd av kungen", vilket kan betyda att han själv var av kunglig börd. Han var dessutom "Förman för de kungliga skrivarna". Det är lite oklart när han föddes, men han dog omkring 2600 f.Kr. och verkade under Farao Djoser, som regerade ungefär 2630-2611 f.Kr.
St. Apollonia, tändernas och tandläkekonstens skyddshelgon
Om vi går framåt lite i tiden, fram till den tidigaste kristna tiden, finner vi en annan anknytning mellan Egypten och tänder.
I den katolska och de ortodoxa kyrkorna har de ett tändernas skyddshelgon, St. Apollonia. Om man har tandvärk sägs det hjälpa om man åkallar henne.
Den 9 februari är hennes speciella dag, och det beror på en händelse i Alexandria, i Egypten, just denna dag - troligen år 249 e.Kr. Dionysius, Biskop av Alexandria (247–265), skrev till Fabius, Biskop av Antiochia, om mobbens uppförande under Roms 1000-årsfirande: "[...] Männen grep henne och genom upprepade slag slog de sönder alla hennes tänder. Utanför stadsporten byggde de så en hög med kvistar och hotade bränna henne levande om hon vägrade att efter dem upprepa ogudaktiga ord. På egen begäran given lite frihet, sprang hon snabbt in i elden och brändes till döds."
Hennes tänder slogs sönder, vilket av nån anledning gjorde henne kvalificerad som tandläkarkonstens beskyddare.
Nutid
Tandläkarkonsten i Egypten i nutid är av växlande kvalitet. Precis som bland läkarna, så finns bland tandläkarna allt från klåpare till högsta europeiska nivå. De dåliga är riktigt dåliga och de bra är riktigt bra. Det gäller bara att hitta rätt. Samtliga är däremot utomordentligt billiga jämfört med svensk nivå. För en svensk med ett normalstort krav på tandarbete kan det löna sig att ta tandvården i Egypten. Är det ett större arbete lönar det sig absolut. Och när jag säger "lönar sig", menar jag inte bara att det är mycket billigare än Sverige, jag menar att det betalar resan och några veckors uppehälle också, och kanske det ändå blir pengar över. Problemet blir då att hitta en som håller hög kvalitet. De bästa tandläkarna är utbildade i Europa.
Jag eller en medarbetare kan hjälpa enskilda att organisera en tandvistelse i Egypten, om så önskas. Vi känner bra högkvalitativa tandläkare och kan hjälpa till att organisera lämpligt boende och hela vistelsen. Om nån är intresserad av detta, skriv en rad så kan vi diskutera mer i detalj. Men notera att det är en privat individualiserad hjälp vi kan ge till ett fåtal, det är ingen storskalig professionell affärs- eller näringsverksamhet.