Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

lördag 22 augusti 2015

Siffror i Egypten. Två system.


Siffror i Egypten - arabiska & indo-arabiska


Siffrorna som används lokalt är av två slag, dels de som alla svenskar redan känner till och som brukar kallas arabiska siffror; dels använder man en uppsättning som kallas indo-arabiska. De senare behöver även en turist kunna, eftersom de används på de flesta prislappar. Överhuvudtaget är det dem lokalbefolkningen använder i vardagslag. Man kan också råka ut för konstiga systemkombinationer, till exempel nummerlappar i vissa köer. Då har lapparna indo-arabiska nummer medan tavlan som på väggen rullar fram nummer efter hand visar de "vanliga" arabiska siffrorna (som också används i Sverige).

Det är till god hjälp att lära sig de indo-arabiska siffrorna innan man besöker Egypten. Åtminstone bör man ha en fusklapp med sig där man kan titta och "översätta". Inte minst för prislapparnas skull. Så här fungerar det.


0  1  2  3  4  5  6  7  8  9    är

٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩

Observera också att medan arabisk skrift läses från höger till vänster, läses tal alltid från vänster till höger, även då de står mitt i annan text. 

Året 2011, till exempel, skrivs ٢٠١١

56379 skrivs ٥٦٣٧٩

Och får du en nummerlapp där det står ١٥, betyder det 15.

Observera att ٠ är 0 (noll), inte ett decimaltecken; ٥ är 5, inte en nolla; och ٦ är 6, inte sju. Lätt att ta fel på i början.


Siffersystemens ursprung


De två siffersystemen härstammar båda från indisk Brahmiskrift, från vilken siffrorna utvecklades i två riktningar, en östarabisk, och en västarabisk. Det är de västarabiska siffrorna som används i Europa idag. De utvecklades av morerna I nuvarande Marocko och Andalusien (i moriska Spanien) på 900-talet. Delningen av det arabiska språkområdet i detta hänseende kvarstår. I de asiatiska delarna och i Egypten används det östarabiska systemet, i till exempel Algeriet och Marocko används det västarabiska. Men på grund av dess internationella karaktär och relativt generella användning i vetenskap, dyker västarabiska siffror upp även i det östarabiska området - för särskilda användningsområden.

Mer egyptisk-arabiska? Läs artiklarna med etiketten arabiska.