Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

tisdag 18 augusti 2015

Egyptisk Valuta & Exchange

Egyptisk valuta


Valutan i Egypten är Egyptiskt Pund. På varje pund går det 100 piastrar.

Den officiella koden för egyptiska pund är EGP. Beteckningen LE är också ganska vanlig.

Pundet heter på egyptisk arabiska geneh (uttalas ungefär "gnii"), med arabisk skrift [جنيه]. Piaster heter qirsh, eller irsh.

Sedelvalörer i allmänt bruk är på, 5, 10, 20, 50, 100 och 200 pund. Myntvalörer är 1 pund, 50 piaster och 25 piaster.

En del gamla (lägre) valörer på sedlar och mynt finns fortfarande i giltig cirkulation, även om de inte tillverkas längre. Det är sällsynt att man ser dem.

Vill du se sedlar och mynt så har Egyptiska Centralbanken ett "Museum" tillgängligt på sin website.


Hur ska man ta med pengar?


Vad ska en tillfällig besökare från Sverige ha för valuta med sig till Egypten? Eller ska man ha kort och ta ut på platsen?

Först och främst, Egypten är ett kontantsamhälle. Man kan betala med kort på vissa större ställen och de flesta hotell och restauranger där man har många utländska turister, men kontanter föredras, också för stora belopp. Rör du dig utanför de större stråken har du ingen nytta av plastkort. Det blir också billigare för dig som kund med kontanter. Kort är dyrt. Bankautomater finns, men det är förhållandevis svårt att som besökare bedöma säkerheten. Ett kort kan vara en reservlösning om nåt skulle hända. Inte mer än så.

Eftersom det finns ett litet fåtal saker inom den typiska turistbranschen som bara kan betalas med USD och ibland EUR, föreslår jag en smärre summa kontanter i USD. Hur mycket, beror på vad du ska göra. Du måste även betala inresevisum på flygplatsen med USD.

Då du kan välja, är det annars alltid fördelaktigare att betala direkt med EGP. Annars betalar du alltid lite extra som turist. Växelkursen de tillämpar på till exempel ett hotell är inte till din fördel.

I övrigt rekommenderar jag absolut att ta med svenska kronor i kontanter, som 500-kronorssedlar. Växelkursen är oftast bättre i Egypten än i Sverige, och att först växla till EUR eller USD är ett extra växlingssteg och bara slöseri med pengar. Säkerheten är inte nåt stort problem om man handskas förnuftigt med pengarna och inte exponerar dem för okända. Bär dem i en s.k. passpåse under kläderna och ha bara ett smärre belopp framme, i en ficka eller plånbok. Växla bara så mycket du behöver efterhand.

Växelkursen varierar en del beroende på var man växlar. Jag föredrar banker framför växlingskontor. Bankerna har vanligtvis en något fördelaktigare växelkurs.


Valutarestriktioner


Egypten har valutarestriktioner. Som resenär får man i skrivande stund bara passera gränsen in eller ut med kontanter upp till 5000 i den lokala valutan EGP - och i utländsk valuta upp till motsvarande USD 10000. Det är i de flesta fall mer än vad en tillfällig besökare behöver.

Fullständiga "Egypt Customs, Currency & Airport Tax Regulations details" är tillgängliga på IATAs hemsida.