Featured Post

To Non-Swedish Blog Visitors

söndag 17 februari 2019

Svarta katters betydelse


Katter är gåtfulla och suggestiva varelser som eggat mänsklig fantasi genom hela historien. Är de dessutom svarta, tillskrivs de övernaturliga egenskaper. Kanske började det i det gamla Egypten. Men var svarta katter ett dåligt omen?


Image: Bess-Hamiti/Pixabay, CC0/Public Domain


Nej, det var de inte. Alla katter aktades högt av egyptierna, även svarta. De ansåg också att om en svart katt korsade din väg, var det ett speciellt gott tecken. Det kan hänga samman med att svart, som färg, symboliserade positiva saker.

Faktum är att man kan hitta svarta katter med den betydelsen även långt senare i historien. På 1600-talet hade den engelske kungen Charles I (Karl I) en högt älskad svart katt. Då den dog, beklagade han sig över att hans goda tur var borta. Dagen efter arresterades han och anklagades för högförraderi, på vilket snart följde en dödsdom och halshuggning.

 
Image: Efraimstochter/Pixabay, CC0/Public Domain


Synen på svarta katter som "onda", kan spåras till andra delar av medeltidens Europa. Man ansåg att de var följeslagare till häxor eller att de rentav var häxor i kattskepnad. Då en svart katt korsade din väg, ansågs det särskilt olycksbådande, att djävulen observerade dig. Det är väl den föreställning som fortfarande lever kvar som gammalt skrock.